"De wereld is een gevaarlijke plek, niet vanwege hen die kwaad doen, maar vanwege hen die het kwaad aanschouwen en niets doen”

- Albert Einstein

Asperges

Het puntje (3e van de lengte) kan afgesneden worden, en dan gekookt zonder te schillen.
Het ondergedeelte kan gebruikt worden voor bouillon te trekken. Na het trekken van de Bouillon kan met een lepel of met een zeef de asperge uitgeperst worden in de soep.
Het onderste gedeelte is zonder te schillen vezelig en daarom beter bruikbaar om bouillon te trekken in plaats van zo op te eten.

Pompoen soep

Je hebt nodig een pompoen, winterwortels, uien en wat verse gember.
Schil de pompoen en maak de wortels schoon. Doe dezelfde hoeveelheid wortelen als pompoen. Snijd dit alles in blokjes, voeg 2 uien toe samen met een ruime eetlepel geraspte verse gember en doe er water bij zodat het net onder staat. Doe er naar smaak peper en zout bij. Laat dit alles zachtjes koken totdat het zacht is. Pureer dit alles zodat het een mooie dikke soep word.
Zo de soep is klaar om opgediend te worden. Als extra kan er in de soep (op het bord) nog een schep zure room of crème fraise worden gedaan..... erg lekker.
Dit is slechts een klein voorbeeldje van de talloze mogelijkheden die er zijn met pompoen.

Pastinaak

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes. Je kunt er van alles mee, zoals:

  • raspen en serveren als salade met een dressing
  • koken en serveren bij vlees of wild
  • in plakjes schaven en frituren tot chips
  • in lange repen schaven en smoren
  • in blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
  • koken en pureren en mengen met aardappelpuree
  • in soepen
  • in ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren
  • in verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees
Koken:
ca. 20 minuten
Roerbakken:
ca. 15 minuten
Smoren:
ca. 25 minuten
Stomen:
25-30 minuten